Asles fortælling: Klar - parat - virtuel studiestart

Billede af Asle - Ung studerende i coronatid

Foto: Malene Porup

Da 24-årige Asle Lundorff startede på Statskundskab på Aarhus Universitet i september 2020, blev det en noget anderledes studiestart. Han kom med en professionsbachelor i bagagen og kendte derfor alt til en studiestart med alkohollege, hyttetur og store forsamlinger. Ord, som ikke rimer på corona.

“Der var et smitteudbrud blandt tutorerne lige før studiestart, så vores introforløb blev kraftigt beskåret. I alt havde vi 2x4 timers intro fra tutorerne, og jeg mødte mit hold og studiegruppe for første gang på Zoom. Det var selvfølgelig lidt specielt.”

 

Når en dør lukkes...

For Asle Lundorffs stamhold gav aflysningerne dog plads til andre former for ryste-sammen-ture:

“Fordi det formelle var aflyst, var der plads og tid til, at vi selv tog initiativ, og allerede på andendagen blev der foreslået, at vi skulle tage ned og morgenbade. Dét er så blevet til en ugentlig morgenbadeklub, hvor kaffen på termokanden og det hjemmebagte bagværk er en lige så vigtig del som badeturen – og vi fortsætter, selvom det efterhånden er skidekoldt!”

På holdet blev der hurtigt skabt en kultur for at være sociale på nye måder. Når nu alle var i samme båd, blev der pludselig plads til en vandretur i Mols Bjerge, en tur på brætspilscafé og et ugentligt badmintonhold. Det har givet et helt særligt fællesskab.

“Vi mødes selvfølgelig også hjemme hos hinanden i mindre grupper, men det er i lige så høj grad de faste aktiviteter, der har skabt et fællesskab på holdet,“ udtaler Asle Lundorff og uddyber, at det for ham har handlet meget om at skabe en særlig kultur:

“Det er vigtigt, at man tør stikke næsen frem og foreslå nogle ting. Man kan selvfølgelig godt slå sig lidt på det, og derfor er det også vigtigt at bakke op, selv hvis man ikke kan komme. Så får man skabt et fællesskab, hvor man ikke ser ned på, at der bliver taget initiativ.”

 

Asles råd til nye studerende

Alt omkring corona er usikkert. Derfor er det ikke til at sige, hvilke restriktioner, der rammer nye studerende til vinterstudiestart. Asle Lundorff har dog et par gode råd, der også kan bruges, når der ikke længere er corona:

“Som ung studerende bor man som oftest ikke på særlig meget plads, så jeg vil foreslå, at man tager ud: for eksempel tag en tur til Moesgaard eller i teatret. Og så er det vigtigt at man sørger for at mødes om noget, så man altid har noget at snakke om,” lyder det fra Asle Lundorff, inden han kommer med en afsluttende, vigtig pointe:

“Mit råd er, at man skal deltage fysisk inden for de rammer, der er mulige. Hvis halvdelen af undervisningen er fysisk, så sørg for at møde op de gange, det drejer sig om. Hvis det er tilladt at mødes ude, så gå en tur med afstand. Det er ikke så revolutionerende, men i de her tider skal det være nemt og lige til.”